Oudestraat 124  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 9559; F 9560
Monumenten nummer: 512036 (Complex)
Monumenten nummer: 512037 (Oudestraat 124)
Datum aanwijzing : 14-07-1999


Afbeelding


Omschrijving Complex
Complex bestaande uit een hoekpand met WINKEL en WOONHUIS en een aangrenzend gebouw met WINKELS en WOONHUIZEN, daterend van rond 1900. Samen vormen zij een volledige gevelwand van De Plantage, een centraal in de binnenstad gelegen plein, dat stamt uit de 16e eeuw. Het rechthoekige plein is aan drie zijden gesloten; het beschermde complex staat aan de noord-westzijde, en vormt ťťn van de belangrijkere Art Nouveau-ontwerpen van de Kamper architect G.B. Broekema. In 1977-1979 zijn de panden gerenoveerd met behoud van de originele karakteristieken.

Waardering Complex
Complex met winkels en woonhuizen van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als uitgewogen en rijk architectonisch ontwerp
- vanwege de toegepaste Art Nouveau-stijl
- vanwege de belangrijke plaats binnen het oeuvre van de architect
- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur
- als beeldbepalend ensemble in de binnenstad
- als belangrijk stedenbouwkundig structurerend element

Omschrijving Oudestraat 124 (Hoekpand)
Hoekpand op een rechthoekig grondplan in twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een afgeknot schilddak gedekt met tuile du Nord. Aan de zijde van de Plantage is centraal een brede dakkapel met houten vleugelstukken en pseudo-vakwerk, waarin twee dubbele vensters, overstekend plat dak met gootklossen.Uiterst links aan de Plantage-zijde een drie bouwlagen tellend bouwdeel onder plat dak, dat de overgang vormt naar het naastgelegen complexonderdeel (monumentnummer 512038 >>).
De gevels zijn geleed door een cordonlijst en vier sierbanden van oranje baksteen. Ook onder de dakaanzet is een sierlijst van oranje baksteen. De gevel aan de Oudestraat (N) heeft op de parterre een segmentboogvormige etalageruit met een hardstenen waterdorpel onder een hardstenen boog met bewerkte aanzetstenen. De overhoeks geplaatste entree ligt iets terug onder een spitsboog en bestaat uit een deur met bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich boven de entree een overhoekse loggia met een gemetselde balustrade en een zuil met bewerkt kapiteel. Bovenin de segmentboogvormige openingen van de loggia met zandstenen aanzet- en sluitstenen zijn smeedijzeren ornamenten aangebracht. Aan de zijde van de Oudestraat bevinden zich op de verdieping verder twee vensters met glas-in-lood bovenlichten onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen. Onder de vensters twee tegeltableaus, ingevuld met een oranje/wit ruitmotief. De top van deze gevel is versierd met pseudo-vakwerk (wit en oranje) waarin twee smalle vensters en aan weerszijden driehoekige spaarvelden. De gevel heeft fialen op de hoeken en wordt beŽindigd door een kroonlijst. Aan de zijde van de Plantage heeft het pand twee rondboogvormige etalagevensters onder een door natuurstenen blokken gevormde boog. Verder aan deze gevelzijde twee gewijzige vensters en deuren onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen. Op de verdieping vier vensters onder segmentbogen met aanzet- en sluitstenen. Daarvoor een balkon op hardstenen consoles met hek van siersmeedwerk. De gevel van het tussenlid wordt in tweeŽn gedeeld door een liseen die eindigt in twee segmentbogen. Op de begane grond loopt de indeling van het rechts naastliggende geveldeel door, op de verdiepingen bevindt zich een trappenhuis.
De smalle vensters op de verdieping staan onder rondbogen met natuurstenen aanzetstenen en een tegeltableau in het boogveld.

Waardering:
Pand van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:
- als essentieel onderdeel onderdeel van het complex
- vanwege de detaillering in Art Nouveau-stijl
- als stedenbouwkundig bepalend element
- vanwege de redelijk hoge mate van uitwendige gaafheid


Aanvullende afbeeldingen