Beschrijving
"Generaal van Heutzkazerne. Fors gebouw, dat de drie zijden omsluit van een voorplein, dat aan de zijde van de Oudestraat met een hekwerk is afgesloten. Lijstgevel; de lijsten voorzien van consoles. Natuurstenen vensterdorpels; een aantal vensters heeft roedenverdeling en houten zwikvullingen. XIX. Smal pand met pakhuisgevel naast de kazerne, voorzien van rechte kroonlijst en op ieder van de drie bouwlagen een opening in de voorgevel. De ingang wordt gedekt door een grote rondboog met dubbele deuren; natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de boog, alles in zorgvuldig uitgevoerd metselwerk en gedagde voegen, XIXA of XIXm. Achter de gevel gaat een ouder casco schuil met eiken balken, voorzien van rijk geprofileerde, laat-gotische console met sierspijkers, jongere vloeren en sporenkap met enkelvoudige, eiken spantjukken, XVIA. Afgeknotte, oude, achtergevel met restanten van natuurstenen kruis- en kloostervensters. Tegen de achtergevel staat een moderne, lage aanbouw met plat dak. Pand met gave pakhuisgevel waarachter zich een laat- middeleeuws casco bevindt met eiken balklagen, kap en een afgeknotte achtergevel met bouwsporen. Pand van architectuur- en bouwhistorische betekenis."
Beschrijving op de website van het KICH (Kennis Infrastructuur Cultuur Historie)
(>>LINK)
Generaal van Heutzkazerne. Fors gebouw, dat de drie zijden omsluit van een voorplein, dat aan de zijde van de Oudestraat met een hekwerk is afgesloten. Lijstgevel; de lijsten voorzien van consoles. Natuurstenen vensterdorpels; een aantal vensters heeft roedenverdeling en houten zwikvullingen. XIX.
Aan de achterzijde van het gebouw staat een hoog schoolgebouw (Buiten Nieuwstraat 85), gebouwd omstreeks 1874. Beide bouwdelen zijn middels een tussenlid en een luchtbrug met elkaar verbonden. Het in rode baksteen opgetrokken schoolgebouw staat op een rechthoekige plattegrond, is vier bouwlagen hoog en wordt bekroond door een waterlijst met daarboven kantelen. De gevels worden geleed door ondermeer pilasters en hoge vensters met roedenverdeling. In het interieur kenmerken de grote leslokalen zich door ondermeer de hoogte, de parketvloeren en het fraaie uitzicht. Het trappenhuis werd in de jaren '50 van de twintigste eeuw gemoderniseerd. Het schoolgebouw is hoger dan zijn directe omgeving. Het pand heeft stedenbouwkundige, architectuur- en cultuurhistorische waarde.
Smal pand met pakhuisgevel naast de kazerne, voorzien van rechte kroonlijst en op ieder van de drie bouwlagen een opening in de voorgevel. De ingang wordt gedekt door een grote rondboog met dubbele deuren; natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de boog, alles in zorgvuldig uitgevoerd metselwerk en gedagde voegen, XIXA of XIXm. Achter de gevel gaat een ouder casco schuil met eiken balken, voorzien van rijk geprofileerde, laat-gotische console met sierspijkers, jongere vloeren en sporenkap met enkelvoudige, eiken spantjukken, XVIA. Afgeknotte, oude, achtergevel met restanten van natuurstenen kruis- en kloostervensters. Tegen de achtergevel staat een moderne, lage aanbouw met plat dak. Pand met gave pakhuisgevel waarachter zich een laat- middeleeuws casco bevindt met eiken balklagen, kap en een afgeknotte achtergevel met bouwsporen. Pand van architectuur- en bouwhistorische betekenis."
De kadastrale aanduiding voor het grote perceel dat het gehele complex omvat is sinds de aanwijzing gewijzigd.
Het perceel, dat anno 2009 bekend staad onder "Sectie F, nummer 17658" omvat zowel de gebouwen aan de Oudestraat als het schoolgebouw en de exercitieloods aan de Buiten Nieuwstraat.
Oudestraat 218, waar anno 2009 een café is gevestigd, staat kadastraal nog altijd bekend onder "Sectie F, nummer 16335" . Aangezien het anno 2009 een aparte functie heeft en een duidelijk apart gebouw betreft heeft dit pand een aparte pagina gekregen.
|