Vloeddijk 63  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 14431
Monumenten nummer: 512050
Datum aanwijzing : 14-07-1999


Afbeelding


DUBBEL WOONHUIS in 1902 in Art Nouveau-stijl gebouwd. Het huis staat aan de vroegere stadsgracht net buiten de oude binnenstad.

Omschrijving
Drie bouwlagen tellend woonhuis, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het pand bestaat uit twee delen: het linkerdeel onder een schilddak met tuile du Nordpannen en piron, het rechterdeel onder plat dak en met een gemetselde borstwering als gevelafsluiting. De gevel is vertikaal geleed door hoeklisenen en een liseen tussen beide delen die eindigen in fialen. Boven de muuropeningen decoraties in gele baksteen; banden van hetzelfde materiaal. In het rechterdeel op de begane grond de entree in een portiek onder een hoefijzerboog met smeedijzeren decoraties. De entree bestaat uit twee deuren met traliewerk voor de hartvormige vensterpartijen.
Op de eerste en tweede verdieping steeds twee smalle vensters. Tussen beide verdiepingen een tegeltableau met de afbeelding van rijstpluksters en "1902". Boven de vensters op de tweede verdieping een afdakje steunend op korbelen en gedekt met rode tuile du Nordpannen.
Het linkerdeel heeft op de begane grond twee vensters met rondboogvormige bovenlichten met daarin ruitvormig verdeeld glas-in-lood. Op de eerste verdieping twee rechtgesloten vensters.
Daarboven een smal tegeltableau met bloemmotief. Op de tweede verdieping een loggia achter een hoefijzerboog en een gemetselde balustrade, aan weerszijden daarvan een klein venster. Onder de daklijst op klossen bevindt zich een boogfries.

Waardering
Dubbel woonhuis van algemeen architectuurhistorisch belang:
- vanwege de toegepaste bouwstijl in een uitgewogen architectonisch ontwerp
- vanwege de fraaie detaillering in Art Nouveau-stijl
- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur
- als beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand


Aanvullende afbeeldingen