Vloeddijk 70  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 14517
Monumenten nummer: 512049
Datum aanwijzing : 14-07-1999


Afbeelding


WOONHUIS uit circa 1890 in Eclectische stijl gebouwd. Het huis staat aan de vroegere stadsgracht net buiten de oude binnenstad.

Omschrijving
Woonhuis vanaf een natuurstenen plint in twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een afgeknot schilddak met bouletpannen. Centrale dakkapel onder afgeknot schilddak met zinken singels en gootlijst; aan weerszijden gesneden vleugelstukken; boven het omlijste venster met rondboogvormig bovenlicht een fronton met windwijzer. Op de nok een smeedijzeren vorstkam. De voorgevel wordt afgesloten door een attiek met liggende mezzaninovensters en geprofileerde gootlijst op consoles.
De muuropeningen zijn gedecoreerd met gepleisterde sierstenen en hardstenen sluitstenen. De gevel is horizontaal geleed door gepleisterde sierbanden en heeft hoeklisenen met tussen de beide bouwlagen een gepleisterd deel dat steunt op een console.
Ondiep middenrisaliet met entree in een portiek en een venster onder een segmentboog. Daarboven een balkon op stenen consoles en met een smeedijzeren balustrade; twee balkondeuren met rondboogvormig bovenlicht. Het risaliet wordt onder de daklijst afgesloten door een tegeldecoratie. Aan weerszijden van het risaliet op de begane grond een rechtgesloten venster onder een met reli-decoraties versierde boogtrommel. Op de verdieping vensters onder segmentbogen.

Waardering
Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch belang:
- vanwege de hoge kwaliteit van het architectonisch ontwerp
- vanwege de zeer gave en uitgewogen geveldetaillering in Eclectische stijl
- als beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand


Aanvullende afbeeldingen