Voorstraat 16  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: F 16849
Monumenten nummer: 408869
Datum aanwijzing : 27-11-1991


Afbeelding


Beschrijving
In aanleg wellicht nog 17e-eeuws woonhuis annex (hoef)smederij met 19e-eeuws uiterlijk, gevelsteen met het jaartal 1768 en 19e-vroeg-20e-eeuwse (hoef)smederij- en hoepelmakerij-inventaris.
Drie bouwlagen tellend gebouw op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met rode pannen belegd schilddak; 19e-eeuwse bepleistering en detaillering. In de voorgevel beganegronds een opgeklampte deur met bovenlicht, lichtgetoogde dubbele openslaande deuren en een zesruitsschuifvenster, op de eerste verdieping twee T-vensters en op de tweede verdieping twee gekoppelde vierruitsvensters; eveneens in de voorgevel een steen met het jaartal 1768, een aambeeld, een ijzeren sleutel en een hoefijzer; eenvoudig geprofileerde gootlijst; in de rechterzijgevel negenruitsschuifvensters; staafankers.
Inwendig zijn van belang de met donkere baksteen bestrate vloer met gaten voor de noodstal en een molensteen voor de hoepelmakerij en de oude inventaris-onderdelen van de (hoef)smederij- en hoepelmakerij. Daarvan zijn apart het noemen waard: de oude en de jongere vuurplaats, een houten werkbank met staartbankschroef, waarboven een kastje met de smidsproef met hoefijzers en tangen, een zwerentang, een klauwentang en een bekklem, een stuikbank, trekstangen voor het leggen van hoepels, een buizentang en een electromotor met aanjager.

Waardering
Woonhuis annex (hoef)smederij van industrieel-archeologisch belang
-wegens de ouderdom van het huis en de aanwezigheid van een 18e-eeuwse gevelsteen
-wegens de aanwezigheid van een betrekkelijk uniek 19e-vroeg-20e-eeuws smederij-interieur.


Aanvullende afbeeldingen

De achterzijde van Voorstraat 16 omstreeks 1991. Door de sloop van de naastgelegen panden moet Voorstraat 16 bijeen worden gehouden door een extern skelet van stalen balken.Vanaf 1768 is het pand onafgebroken in gebruik als smederij. In de eeuwen daarvoor was het pand ondermeer in gebruik als schoenmakerij en pottenbakkerij.