IJsseldijk 1  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: N 866
Monumenten nummer: 512059
Datum aanwijzing : 14-07-1999


Afbeelding


Vrijstaande VILLA in 1892 in Chaletstijl gebouwd, in opdracht van J. van Hasselt. De naam "Villa Mary" verwijst naar de naam van de vrouw van de opdrachtgever. In de bouwperiode bestond het spoorwegstation Zuid nog, en liep de Burgel nog langs de villa. Met het naastliggende Engelenbergziekenhuis en het voormalige Lyceum vormt de villa een beeldbepalend element dat herinnert aan de laat-negentiende eeuwse geschiedenis van dit gebied. De voordeur is vervangen door een glazen toegangsdeur.

Beschrijving
Pand op ongeveer vierkant grondplan opgetrokken op gestucadoorde plint in baksteen, met twee bouwlagen en een souterrain. De villa staat onder een afgeknot schilddak gedekt met muldenpannen; slanke dakkapellen onder zadeldak met sierspanten en pirons. Geprofileerde gootlijst, consoles. Witte gevelbanden ter hoogte van onder- en wisseldorpels van de vensters. De villa heeft op de eerste bouwlaag vensters met rondboogvormige bovenlichten; baksteendecoraties onder de onderdorpel en gestucte aanzet- en sluitstenen onder de rondboogstrekken. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten onder een geprofileerde segmentboog met baksteendecoraties in de boogtrommel. Aan de voor- (W) en rechter(Z) zijgevel een risalietmet hoog doorlopende gevel met wolfseind en rijk gedecoreerde sierspanten.
De entree met natuurstenen stoep bevindt zich inde voorgevel rechts naast het risaliet, in een nog iets verder naar voren springend geveldeel: de vernieuwde toegangsdeur staat iets terugliggend onder een nieuwe luifel met de oorspronkelijke smeedijzerenconsoles; boven de luifel een rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood en vorktracering. De rondboogvormige omlijsting van het bovenlicht heeft grote gestucte consoles. Een muizentandlijst en een gestucte geprofileerde lijst sluiten de entreepartij boven de eerste bouwlaag af.
Aan de noordelijke zijgevel is een driezijdige erker over twee verdiepingen. Aan de achterzijde een uitbouw zonder verdieping. Het interieur is grotendeels gemoderniseerd, maar bevat nog een originele schouw.

Waardering
Villa van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- vanwege de toegepaste Chaletstijl
- vanwege de gaafheid van de geveldetailleringen
- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur
- als element van de bebouwingsgeschiedenis van het gebied


Aanvullende afbeeldingen