IJsselmuiden - Dorpsweg 53  

Rijksmonument

Kadastraal nummer: B 3738
Monumenten nummer: 39906 (Ned. Hervormde Kerk)
Monumenten nummer: 39907 (Toren)
Datum aanwijzing : 04-05-1971


Afbeelding


Beschrijving

Nederlands Hervormde Kerk
Ned. Herv. Kerk. Het westelijk, tegen de toren aansluitende deel wordt gevormd door het overgebleven muurwerk van een eenbeukige, romaanse, tufstenen kerk en heeft een merkwaardig geprofileerde daklijst. Gotisch tufstenen koor met driezijdige sluiting, in steen overwelfd. Overigens is het gebouw in de 19e en 20e eeuw door het aanbouwen van dwarsarmen op minder gelukkige wijze aanzienlijk vergroot. Inventaris: eiken preekstoel (1630), orgelkas XVIII, twee eiken banken en een tafel (1647), drie koperen kronen, twee XVIId en een gedateerd (1791). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1716 gemaakt door M. Verhofstad voor de Lutherse Kerk in Utrecht.

Toren
Toren der Ned. Herv. Kerk. Romaanse tufstenen toren van twee geledingen, bekroond door ingesnoerde spits; het muuroppervlak verlevendigd door lisenen en rondboogfriezen; in de bovenste geleding aan elke zijde een galmgat met deelzuiltje. Klokkkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van F. Hemony, 1647, diam. 97 cm en een moderne klok. De klok, van G. Schimmel (J. Knuise), 1700, diam. 39,9 cm., afkomstig uit deze toren, hangt thans in de Gereformeerde Kerk te IJsselmuiden.


Meer foto's en een gedetailleerde geschiedenis van de kerk zijn te vinden op de website van de hervormde kerk te IJsselmuiden (link >>)

Aanvullende afbeeldingen

Gezien vanaf de achterzijde zijn duidelijk de verschillende bouwfases te zien waar de kerk uit bestaat. De eenvoudige eenbeukige kerk is doorsneden door de dwarsarmen die in 1912 werden toegevoegd.Gevelsteen ter herdenking van de eerste steenlegging voor de uitbreiding van de kerk.