Stadswapens  

Door de eeuwen heen zijn er grofweg twee uitvoering van het stadwapen van Kampen te vinden.
Het eerste bestaat uit een stadspoort met 3 gekanteelde torens met puntdak. Een van de gedachten is dat het hier de Koornmarktpoort betreft, maar bijvoorbeeld ook de Hagenpoort komt qua vorm goed overeen met dit wapen. Deze versie is onderandere terug te vinden op munten, stadkaarten en het Nicolaastorentje.
Het tweede stadswapen bestaat uit 3 gedekte torens, vier gekanteelde torens en een poort, verbonden door een ringmuur. Deze versie is onderandere te vinden op de Cellebroederpoort en ook op stadkaarten.

De "Hoge Raad van Adel" omschrijft in 1819 het Kamper stadswapen als volgt:
"Van lazuur beladen met een burg, voorzien met 3 torens door een ringmuur vereenigd en met een opene poort, alles van zilver, onder aan de poort is liggende een schildje, dwars door midden gedeeld, het bovenste van zilver en het onderste van lazuur; het wapenschild gedekt met een gouden keizerlijke kroon en ter wederzijde vastgehouden door een klimmende zilveren leeuw."


Wapenschild
De kleuren van Kampen zijn azuur en zilver.Stadswapen
zoals op stadskaart Joan Bleau, ca 1640
Dit wordt geacht de vroegere vorm van het Kamper stadswapen te zijn. Deze uitvoering is veelvuldig te vinden op onderandere gebouwen en munten. Soms is het schildje schuin geplaatst zoals goed te zien is bij het Nicolaastorentje.Stadswapen
Bevestigd bij besluit van de "Hoge Raad van Adel" van 24 november 1819 (link>>)
Het centrale deel (kasteel met schuin schild) is reeds afgebeeld op de
stadsplatgrond van Paulus Utenwael uit 1598.Het huidige stadswapen
de 7 groene punten staan voor de 7 kernen:
Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst, 's Heerenbroek, Kamperveen, Wilsum, Zalk